4 דברים שלא ידעתם על ההשפעה של הרשתות החברתיות על חיינו
בשנת 2004 פייסבוק נכנסה לחיינו בסערה ושינתה את כל מה שחשבנו על הרשת המקוונת, אומנם מייספייס הקדימה אותה בהיותה הרשת החברתית הראשונה, אבל פייסבוק לחלוטין שינתה את חוקי המשחק עד אותה נקודה וממשיכה לעשות זאת עד היום.
בשנת 2005 צ'ארלי האדלי, שפיתח דרך מהפכנית לאחסון וידיאו, מציג לנו את יוטיוב וטורף שוב את הקלפים של הרשתות החברתיות עם דגש על סרטונים.
ב-2006 טוויטר שינתה שוב את המשחק והראתה לעולם שאף אחד לא צריך יותר מ-120 תווים כדי להגיד את דעתו.
לאחר מכן פותחו כמובן אינסטגרם (שנקנתה על ידי פייסבוק, כיום מטא) שהראתה לעולם שתמונה אחת שווה יותר מאלף מילים וטיקטוק שכללה את הנוסחה של יוטיוב והפכה אותה לממכרת לחלוטין.
אין ספק היום שהרשתות החברתיות השפיעו על חיינו בצורה קיצונית, אך כיצד? במאמר הבא ננסה לענות השאלה הזו.
1. אינטימיות (גם אם היא שטחית)
הדבר המיוחד ברשתות החברתיות הוא שהן מרשות לנו לתחזק קשרים בצורה שטחית תוך שמירה על אינטימיות גבוהה.
אנחנו יודעים על אנשים אחרים מה ומתי הם אכלו, איך נראית התספורת החדשה ואיך היה הטיול האחרון בקופנהגן.
כמו כן, ברשתות חברתיות, בדגש על פייסבוק, נוטים להיות שיתופים אישיים שגורמים לנו להרגיש קרובים לאנשים שלפעמים לא פגשנו אפילו פעם אחת.
עוד דרך שבה הרשתות החברתיות משמרות איזשהי אינטימיות שטחית היא באופציה לשלוח הודעה לכל אחד בכל רגע ולייצר אינטרקציות חדשות, אך כאלו שלעיתים תכופות לא מתפתחת לאינטרקציה בחיים האמיתיים.
בקיצור, הרשתות החברתיות יכולות לגרום לנו להרגיש קרובים לאנשים ששיתפו משהו שנגע בנו, לאנשים שאנחנו מתכתבים איתם או סתם מחליפים איתם לייקים באובססיביות, אבל האינטימיות הזו לרוב לא מקבלת מענה מספק בחיים האמיתיים ומשאירה אותנו בעצם בודדים יותר וכמהים יותר לאינטימיות מאי פעם.
2. הכל פוליטי
היום כולנו יודעים, מהפכות של ממש התרחשו באמצעות הרשתות החברתיות.
אנחנו כמובן מתייחסים לאביב הערבי שהתלקח בפייסבוק ובטוויטר והסרטונים ממנו הופצו בכל העולם וגררו תמיכה רחבה בכוחות המהפכניים ברחבי העולם הערבי.
יחד עם היכולת של הרשתות החברתיות לחולל מהפכה, הן כלי תעמולה מעולה שמשרת פוליטיקאים מכל העולם כדי להעביר את המסרים שלהם, כשקמפיינים שלמים מתרחשים ברשתות החברתיות.
רק כדי לסבר את האוזן, במדינות מסוימת כמו סין ורוסיה הממשלה ממש חסמה רשתות מכיוון שהמדינות האלו מפחדות מההשפעה הפוליטית של אותן רשתות חברתיות.
באתר המפורסם Pew פורסם שפעילות ברשתות החברתיות מעודדת פעילות פוליטית בחיים האמיתיים, כך שהרשתות החברתיות לא משפיעה רק בצורה רעה על הדור הצעיר אלא גם מעודדת אותו להיות פוליטי ומודע יותר.
3. השיווק השתנה ללא היכר
הרשתות החברתיות נתנו מתנה ענקית לעולם השיווק- היכולת לייצר אינטרקציה עם הקהל בצורה מיידית, ישירה וללא תיווך בכלל.
ברשתות החברתיות אם יכולים לשתף מוצרים, לחשוף את אופי העבודה בעסק שלכם, להעביר מסרים שחשוב לכם להעביר על העסק ועל ההשפעה שלו בעולם ועולם הערכים שמלווה אתכם ועוד.
הרשתות החברתיות שינו ללא היכר את עולם הפרסום והשיווק, כשלמעשה היום רוב השיווק מתבצע ברשתות החברתיות וכמעט כל השיווק, גם זה שלא מתבצע ברשתות החברתיות, מתבצע בערוצים דיגיטליים.
למעשה הרשתות החברתיות מייתריות אפיקי פרסום ישנים כמו טלוויזיה (שהוחלפה ביוטיוב) פרסום על שלטי חוצות, פלאיירים וכו'.
4. אוריינות והשכלה
מנהל האוריינות של הקרן הלאומית האמריקאית, ג'ונתןם דאגלאס, הציג תוצאות סקר שנערך באמצעות יותר מ-3000 ילדים והראה באופן חד משמעי שהרשתות החברתיות מסייעות לילדים לשפר את השכלתם הכללית ואת כישורי האוריינות שלהם.
כתיבת הדברים, העברתם לחברים באמצעים טכנולוגיים והשימוש בטכנולוגיה המתקדמת יצרו מצב שבו ילדים מתקשים נתרמו רבות ברמת יכולת הביטוי שלהם בכתב ובעל פה.